فعالان بازارهای مالی وقتی حرف از تحلیل تکنیکال به میان میآورند، بیش از همه بهدنبال تجزیهوتحلیل دادهها و رفتارهای قیمتی نمادهای معاملاتیاند تا بتوانند روندها و قیمتهای آتی را پیشبینی کنند. در حوزه تحلیل تکنیکال، مفهومی به نام اندیکاتور تکنیکال (Technical Indicator) وجود دارد که بدون آشنایی و بهکارگیری آن در مراحل مختلف تحلیل روندها و قیمتها بهسختی میتوان از پس شناسایی موقعیتهای سودآور برآمد.
معاملهگران میتوانند از انبوهی از اندیکاتورها و نماگرها از الگوهای پیوسته گرفته تا الگوهای بازگشتی برای گمانهزنی درباره قیمت و روند آتی یک نماد معاملاتی استفاده کنند. دامنه کاربرد این اندیکاتورها تنها به بازار فارکس محدود نمیشود و در دیگر بازارهای مالی از بازار سهام گرفته تا ارزهای دیجیتال و حتی کالاهای تجاری اساسی (موسوم به کامودیتی) کاربردی فراگیر دارند.
بنابراین یادگیری تحلیل تکنیکال و زیربخشهای آن از جمله اندیکاتورها میتواند معاملهگر را در تحلیل رفتار قیمتی داراییها یاری دهد و مانع از آن شود که با ورود نابهنگام به موقعیتهای معاملاتی به ورطه زیاندهی بیفتد. در این مقاله میخواهیم از انواع اندیکاتورهای مهم فارکس بگوییم و با بهترین اندیکاتور سیگنال خرید و فروش آشنا شویم.
اندیکاتور چیست؟
اندیکاتورهای تکنیکال که گاه با عناوین دیگری همچون شاخصها یا نماگرهای تکنیکال نیز شناخته میشوند، ابزارهاییاند که با تکیه بر محاسبات ریاضی و پایش الگوهای تاریخی، معاملهگر را در شناخت بهترین زمانها برای خرید یا فروش دارایی یاری میدهند. این ابزارها از طیفی گسترده از دادهها استفاده میکنند تا در نهایت پیشبینی کنند که قیمت و روند آتی حاکم بر آن قرار است به کدام سو حرکت کند. از اطلاعات تاریخی تغییرات قیمتها تا حجم و ارزش معاملات و حتی دادههای جاری همچون ماهیت موقعیتهای معاملاتی باز در یک دارایی خاص، همگی با هم ترکیب میشوند تا معاملهگر بتواند با خاطری آسودهتر، فرصتهای سودآور بازار را شناسایی کند.
در این مقاله میخواهیم شماری از بهترین و پرکاربردترین اندیکاتورهای تکنیکال را که در سراسر جهان از سوی معاملهگران بازارهای مالی به کار گرفته میشوند، معرفی کنیم. اما پیش از آن بد نیست بدانیم که نحوه عملکرد اندیکاتورهای تکنیکال چگونه است و منطق نهفته در ورای آنها را واکاوی کنیم.
نحوه عملکرد اندیکاتورهای تکنیکال چگونه است؟
برخلاف تصورهای رایج، اندیکاتورهای تکنیکال، قرار نیست پاسخی قطعی و خدشهناپذیر از قیمتها و روندهای آتی آن در اختیار معاملهگر بگذارند. این ابزارها تنها معیارهایی برای سنجش انگارههای روانشناختی حاکم بر بازار هستند. به بیان سادهتر، اندیکاتورها نشان میدهند که قیمتهای کنونی، در مقایسه با قیمتهای پیشین چگونه عمل کردهاند و رفتارشناسی برآمده از دادههای گذشته در مورد رخدادهای احتمالی آینده چه میگوید.
اندیکاتورهای تکنیکال در ترکیب با الگوهای نمودار شمعی (کندل استیک) میتوانند معاملهگر را در تدوین سبک و استراتژی معاملاتی ویژه خود یاری دهند.
برای مثال، از اندیکاتورهای تکنیکال میتواند برای جانمایی محل قرارگیری حد ضرر (Stop Loss) استفاده کرد و ریسک موقعیت معاملاتی را تا جای ممکن کاهش داد.
اگر در معاملهگری، میانهای با رفتارهای احساسی ندارید یا آنکه از تأثیرپذیری خود از تحلیلهای دیگران نگرانید، بهتر است سراغ اندیکاتورهای تکنیکال بروید. زیرا این اندیکاتورها ماهیتی دادهمحور دارند و میتوانند شما را از غلتیدن به دام رفتارهای هیجانی و اخذ موقعیتهای معاملاتی زیانده نجات دهند.
در قلمروی اندیکاتورهای تکنیکال، خطوط روند یا همان ترندلاینها (Trendlines) نقشی اساسی ایفا میکنند. این خطوط میتوانند سمتسوی روند حاکم بر قیمت یک دارایی را برای معاملهگر آشکار کنند و معاملهگر را در شناسایی فرصتهای سودآور احتمالی یاری دهند.
انواع اندیکاتور تکنیکال
در یک دستهبندی عام، میتوان اندیکاتورهای تکنیکال را به دو گروه اندیکاتورهای همپوشان و نوساننما تقسیم کرد.
۱. اندیکاتور همپوشان (Overlay Indicator) چیست؟
اندیکاتور همپوشان همانطور که از نامش پیداست، همراه با خط روند دیگری روی نمودار قیمت ترسیم میشود. به بیانی دیگر، اندیکاتور تکنیکال در قالب خطی غیرهمرنگ با قیمت در نمودار و بهطور همپوشان آن ظاهر میشود.
۲. اندیکاتور نوساننما (Oscillator) چیست؟
اندیکاتور نوساننما که گاه برای سادگی با عنوان اسیلاتور از آن یاد میشود، برای سنجش شتاب یا مومنتوم، فاصله میان دو نقطه را در نمودار تحلیل تکنیکال اندازهگیری میکند و به نمایش میگذارد. رایجترین اندیکاتور نوساننما «میانگین متحرک» است. برای مثال، این دسته از اندیکاتورها معاملهگر را یاری میکنند تا بتواند سقفهای قیمتی احتمالی را بر اساس سقفهای قیمتی پیشین یک نماد حدس بزند.
اندیکاتورهای نوساننما یا اسیلاتورها بیش از همه به معاملهگر کمک میکنند تا بتواند پیش از تغییر روندهای جاری، تصمیمهای بهینهتری برای خرید یا فروش یک دارایی اتخاذ کند.

ناگفته نماند که اندیکاتورهای نوساننما خود به دو دسته تقسیم میشوند: اندیکاتورهای پیشنگر و اندیکاتورهای پسنگر.
۱. اندیکاتورهای پیشنگر (Leading Indicators)
اندیکاتورهای پیشرو با سنجش شرایط جاری بازار، دورنمایی از آنچه احتمال دارد در آینده رخ دهد، در اختیار میگذارند. این دسته از اندیکاتورها معمولا در نقطه مقابل اندیکاتورهای پسنگر قرار میگیرند.
۲. اندیکاتورهای پسنگر (Lagging Indicators)
اندیکاتورهای پسنگر همچنان که از نامشان پیداست، پیشینه، تاریخچه قیمتی و هر آنچه مربوط به گذشته است را ارزیابی میکنند. از جمله رایجترین اندیکاتورهای پسنگر میتوان به نماگرهای میانگین متحرک (MA)، میانگین متحرک نمایی (EMA) و میانگین متحرک همگرا واگرا (MACD) موسوم به مکدی اشاره کرد.
وقتی معاملهگر بهطور همزمان از اندیکاتورهای پیشنگر و پسنگر استفاده میکند، میتواند ارزیابی دقیقتری از احساسات حاکم بر فعالان بازار داشته باشد و روندهای محتمل آتی را با دقت بیشتری پیشبینی کند.
رایجترین انواع اندیکاتور فارکس کداماند؟
در تحلیل تکنیکال بازار فارکس و دیگر بازارهای مالی، انواع و اقسام اندیکاتور تعریف شده است. اما برخی از مهمترین و پرکاربردترین اندیکاتورهای تکنیکال در ادامه تشریح شدهاند. به خاطر داشته باشید که آشنایی با نوع و ماهیت اندیکاتور تکنیکال برای بهکارگیری آن در بازار کافی نیست و باید با تمرین فراوان، علاوهبر فراگیری کار با اندیکاتورها بیاموزید که چگونه آنها را در استراتژیهای معاملاتی خود بگنجانید.
۱. اندیکاتور میانگین متحرک (MA)
یکی از اندیکاتورهای مهم فارکس که میان تحلیلگران تکنیکال از محبوبیت بالایی برخوردار است، اندیکاتور میانگین متحرک است. از این اندیکاتور با عناوین دیگری همچون اندیکاتور مووینگ اوریج نیز یاد میشود. مهمترین کاربرد اندیکاتور میانگین متحرک، شناسایی روندهای قیمتی در بازار است.
برای مثال، در نمودار قیمتی یک نماد معاملاتی فرضی، اگر میانگین متحرک کوتاهمدت، خط میانگین متحرک بلندمدت را قطع و به محدوده بالایی آن صعود کند، احتمال وقوع روند صعودی طی روزهای آینده تقویت میشود. علاوهبراین، معاملهگران کاربلد از میانگین متحرک برای شناسایی سطح بازگشت روند استفاده میکنند.
میانگین متحرک خود انواع و اقسام مختلفی دارد و معاملهگران هم بهطور معمول از دستکم یکی از انواع آن برای تأیید سیگنالهای معاملاتی خود بهره میبرند. از انواع اندیکاتور میانگین متحرک میتوان به ۱. میانگین متحرک ساده ۲. میانگین متحرک نمایی و ۳. میانگین متحرک وزندار اشاره کرد.
۲. اندیکاتور میانگین متحرک نمایی (EMA)
از دیگر اندیکاتورهای مهم فارکس که در دسته نماگرهای میانگین متحرک جای میگیرد، اندیکاتور EMA یا میانگین متحرک نمایی است. در این اندیکاتور، دادهها و قیمتهای اخیر، وزن بیشتری در محاسبات دارند. از این رو، از اندیکاتور میانگین متحرک نمایی با عنوان اندیکاتور متحرک وزنی نمایی نیز یاد میشود. در اندیکاتور میانگین متحرک ساده یا SMA کل تغییرات قیمتی اخیر با وزن یکسانی در محاسبات در نظر گرفته میشوند، حال آنکه در اندیکاتور EMA قیمتهای اخیر اما نزدیکتر به زمان حال، وزن بیشتری در محاسبات دارند.
۳. اندیکاتور میانگین متحرک همگرا واگرا (MACD)
از دیگر اندیکاتورهای مهم فارکس که از جایگاهی ویژه نزد معاملهگران برخوردار است، اندیکاتور مکدی است که با عناوین دیگری همچون اندیکاتور MACD یا اندیکاتور میانگین متحرک همگرا واگرا نیز شناخته میشود.
این اندیکاتور یک اندیکاتور مومنتوم است که دو شاخص میانگین متحرک نمایی را روی نمودار ترسیم میکند. از این دو شاخص، یکی با تفاضل از دیگری به دست آمده تا «خط سیگنال» یا «خط واگرایی» اندیکاتور ساخته شود.
اندیکاتور مکدی دارای سه متغیر اصلی است: ۱. طول سیگنال ۲. میانگین متحرک همگرایی/بسامد واگرایی و ۳. تناوب. در حالت پیشفرض، مقادیر اولیه این متغیرها برابر است با ۱۲، ۲۶ و ۲۰. هرچه دوره زمانی هر MA (میانگین متحرک) بیشتر باشد، وزندهی به دادههای قیمتی نیز افزایش مییابد، اما این خود با کاهش حساسیت همراه میشود.
۴. اندیکاتور شاخص قدرت نسبی (RSI)
شاخص قدرت نسبی از دیگر اندیکاتورهای مهم فارکس است که نسبت میان زیانها و سودها در بازه زمانی اخیر را اندازه میگیرد و در قالب یک نوساننما یا اسیلاتور روی نمودار ترسیم میکند. از این شاخص با عناوین دیگری همچون اندیکاتور RSI نیز یاد میشود. این شاخص بهعنوان یک اندیکاتور Momentum نخستین بار در سال ۱۹۷۸ بهکار گرفته شد و از آن زمان تاکنون توانسته به یکی از پرطرفدارترین اندیکاتورهای نوساننما یا اسیلاتور تبدیل شود.
۵. اندیکاتور نوساننمای درصد قیمت (PPO)
این اندیکاتور از جمله اندیکاتورهای مومنتوم است که تفاضل میان دو شاخص میانگین متحرک را روی نمودار قیمت ترسیم میکند، با این شرط که یکی از این دو شاخص، متناسب با بازده دارایی، به سمت بالا یا پایین جابهجا شده است.
بهطور معمول، برای ترسیم اندیکاتور PPO از مقدار اولیه ۵۰ درصد استفاده میشود، سپس بسته به تغییرات بازار، در محدودههای بالایی و پایینی این سطح نوسان میکند.
۶. اندیکاتور پارابولیک سار (PSAR)
این اندیکاتور از جمله اندیکاتورهای مهم فارکس و از رایجترین آنها برای تعیین محدوده قیمتی است که در آن مومنتوم یا شتاب نمودار دچار تغییر شده است. اندیکاتور پارابولیک سار (Parabolic SAR) را میتوان شاخص بهبودیافته در قیاس با سیستم میانگین متحرکهای متقاطع به حساب آورد که بهطور سنتی از سوی معاملهگران به کار گرفته میشوند.
در اندیکاتور پارابولیک سار یا PSAR، تلاقی خرید یا فروش، زمانی رخ میدهد که قیمتی پایانی کنونی به محدوده بالایی یا پایینی خط قیمت خرید (Purchase Price line) صعود یا نزول کند. اگر بهدنبال بهترین اندیکاتور سیگنال خرید و فروش هستید، اندیکاتور PSAR را امتحان کنید.
۷. اندیکاتور شاخص جهتدار میانگین (ADX)
از دیگر اندیکاتورهای مهم فارکس میتوان به اندیکاتور شاخص جهتدار میانگین یا بهطور اختصاری اندیکاتور ADX اشاره کرد. این اندیکاتور در دسته شاخصهای دنبالکننده روند جای میگیرد و قدرت یا ضعف حرکت قیمت دارایی را اندازهگیری میکند.
هرچه مقدار این اندیکاتور بیشتر باشد، روند قدرتمندتر است. در حالت عکس، هرچه مقدار آن کمتر باشد، روند حرکت قیمت، ضعیفتر است. اندیکاتور ADX از جمله پرطرفدارترین شاخصهای تکنیکال است و اغلب همراه با دیگر اندیکاتور برای ایجاد یک سیستم یا استراتژی معاملاتی سودآور به کار گرفته میشود.
۸. اندیکاتور نوساننمای تصادفی (Stochastic Oscillator)
اندیکاتور نوساننمای تصادفی که با عناوین دیگری همچون اندیکاتور استوکاستیک یا اسیلاتور استوکاستیک شناخته میشود، از جمله اندیکاتورهای مومنتوم است که قیمتها را در بازهای از مقادیر معین با هم مقایسه میکند. این اندیکاتور از دو خط تشکیل شده است: ۱. خط K% و ۲. خط D%.
خط K% نحوه واکنش قیمت پایانی به نقطه انتهایی آن را اندازه میگیرد، حال آنکه خط D% نحوه واکنش قیمت پایانی به نقطه آغازین آن را میسنجد. زمانی که این دو خط، هر دو بالای محدوده مرکزی خود قرار میگیرند، میتوان نتیجه گرفت که دارایی به محدوده خرید رسیده است. وقتی هم که این دو خط، هر دو پایین محدوده مرکزی خود قرار میگیرند، معاملهگر میتواند آن را به نشانه رسیدن دارایی به محدوده فروش تفسیر کند.
۹. اندیکاتور باندهای بولینگر (Bollinger Bands)
اندیکاتور باندهای بولینگر که با عناوین دیگری همچون اندیکاتور باند بولینگر شناخته میشود، از دیگر اندیکاتورهای مهم فارکس است. این اندیکاتور از سه خط یا باند تشکیل شده که در قیمت در محدوده میانی آنها نوسان میکند.
دو باندی که در طرفین اندیکاتور بولینگر قرار دارند، مشخصکننده سطوح بالایی و پایینی تغییرات قیمتیاند که احتمال میرود در آن سطوح ۹۰ درصد معاملات اتفاق بیفتد. باند یا خط میانی اما تغییرات جاری و روزمره قیمت را نشان میدهد. در اندیکاتور باند بولینگر وقتی که باندها فشرده میشوند، باید در انتظار نوسانات بیشتر باشیم. در حالت عکس، وقتی فاصله میان باندها بیشتر میشود و منبسط میشوند، میتوان نتیجه گرفت که افتوخیز قیمت روندی کاهشی خواهد داشت.
اگر بهدنبال بهترین اندیکاتور سیگنال خرید و فروش و همچنین اطلاع از افزایش یا کاهش نوسانات آتی یک نماد معاملاتی هستید، از آزمایش اندیکاتور باند بولینگر غافل نشوید.
۱۰. اندیکاتور انحراف معیار
اندیکاتور انحراف معیار، سنجهای آماری است که درجه انحراف قیمتها نسبت به میانگین را نشان میدهد. هرچه انحراف معیار نوسانات قیمتی یک دارایی یا نماد معاملاتی بیشتر باشد، انتظار میرود که آن دارایی نوسانات روزانهای با دامنهای وسیعتر را تجربه کند.
۱۱. اندیکاتور فیبوناچی اصلاحی (Fibonacci Retracement)
از دیگر اندیکاتورهای مهم فارکس میتوان به اندیکاتور فیبوناچی اصلاحی اشاره کرد. در این اندیکاتور، نخست دو نقطه متنافر از هم (مانند یک قله و دره قیمتی) انتخاب میشوند و سپس فاصله میان این دو نقطه بر یک عدد فیبوناچی (مانند ۰.۶۱۸ یا ۲۳.۶۲ درصد) تقسیم میشود. سپس از مبدا هر یک از نقاط بهدستآمده از حاصل تقسیم، خطی به مقصد قیمت جاری متصل میشوند.
این چیدمان به معاملهگر کمک میکند تا بتواند محدودههای انباشت را پس از سقوط قیمتها به نواحی حمایت شناسایی کنند. محدودههای انباشت همان محدودههایی هستند که در آنها خریداران دست به کار میشوند و اقدام به خرید و نگهداری دارایی میکنند.
۱۲. اندیکاتور دامنه درصد ویلیامز (%R)
اندیکاتور دامنه درصد ویلیامز که بهطور اختصاری با نماد R% نمایش داده میشود، از جنس اسیلاتورها یا نوساننماها است و اندازه تغییرات قیمتی اخیر را روی نمودار ترسیم میکند. در این اندیکاتور، بالاترین قیمت در هر کندل از پایینترین قیمت کسر و حاصل بر دومی تقسیم میشود.
بنابراین مقدار اندیکاتور دامنه درصد ویلیامز همواره عددی بین صفر تا ۱۰۰ درصد است. معاملهگر با استفاده از این اندیکاتور میتواند نواحی اشباع خرید یا اشباع فروش احتمالی را شناسایی کند.
بهطور معمول، وقتی این اندیکاتور، مقادیری بالاتر از ۷۰ درصد دارد، معاملهگران آن را بهعنوان سیگنالی برای اخذ موقعیتهای لانگ تفسیر میکنند. وقتی هم که اندیکاتور مقادیری کمتر از ۳۰ درصد دارد، معاملهگران آن را به نشانه رونق موقعیتهای شورت تفسیر میکنند.
اگر بهدنبال بهترین اندیکاتور سیگنال خرید و فروش و همچنین اطلاع از بهترین محدودهها برای ورود به موقعیتهای معاملاتی لانگ یا شورت هستید، از آزمایش اندیکاتور باند بولینگر غافل نشوید.
۱۳. اندیکاتور شاخص کانال کامودیتی (CCI)
از دیگر اندیکاتورهای مهم فارکس میتوان به اندیکاتور CCI اشاره کرد. این اندیکاتور نشان میدهد که روندهای نزولی یا صعودی پدیدارشده در قیمتهای آتی کالا تا چه اندازه قدرتمند هستند. اندیکاتور CCI نیز از جنس اندیکاتورهای نوساننما یا اسیلاتور است و بین دو رقم منفی ۱۰۰ درصد و مثبت ۱۰۰ درصد نوسان میکند.
اگر مقدار اندیکاتور CCI از محدوده مثبت ۵۰ درصد فراتر رود، به این معناست که گاوها (خریداران پروپاقرص) دست بالاتر را در بازار دارند. اگر هم مقدار این اندیکاتور به سمت صفر میل کند، به این معناست که بازار به کام خرسها (فروشندگان) شده است. مقادیر بالاتر از ۱۰۰ درصد مثبت نشاندهنده محدودههای اشباع خرید و مقادیر کمتر از منفی ۱۰۰ درصد نشاندهنده محدودههای اشباع فروش هستند. توصیه میشود از معامله در این محدودهها بهشدت اجتناب کنید، زیرا بسیار محتمل است که بازار برای ادامه روند درازمدت خود، برخلاف پیشبینی شما عمل کند.
۱۴. اندیکاتور ابر ایچیموکو (Ichimoku cloud)
اندیکاتور ابر ایچیموکو که بهاختصار با عنوان اندیکاتور ایچیموکو نیز شناخته میشود، از دیگر اندیکاتورهای مهم فارکس است. این اندیکاتور با ترسیم چهار خط ایجاد میشود. نخستین خط «تنکن-سن» نام دارد که محدوده پایینی کانال را میسازد. دومین خط «کیجون-سن» نام دارد که محدودهای بسطیافته برای خط مقاومت بازه ایچیموکو به حساب میآید. سپس دو میانگین متحرک به نامهای اندیکاتورهای پیشنگر و پسنگر ایچیموکو در قالب دو خط در محدوده ابر ترسیم میشوند. مجموعه تمامی این خطوط و محدودهها ابر ایچیموکو را میسازند.
اگر بهدنبال بهترین اندیکاتور سیگنال خرید و فروش و همچنین شناسایی جهت و قدرت روندها هستید، به سراغ اندیکاتور ابر ایچیموکو بروید. اگر هم در پی کارآمدترین اندیکاتور تشخیص روند هستید، از ایچیموکو غافل نشوید.
۱۵. اندیکاتور حجم تعادلی (OBV)
اندیکاتور OBV از دیگر اندیکاتورهای مهم فارکس است که حجم معاملاتی خریداران و فروشندگان را اندازهگیری میکند. هرچه معاملهگران بیشتری دست به اخذ موقعیتهای لانگ بزنند، شاخص خرید OBV افزایش مییابد. از آن سو هرچه بر تعداد معاملهگرانی که اقدام به اخذ موقعیتهای شورت میزنند، افزوده شود، شاخص فروش OBV بیشتر میشود.
۱۶. اندیکاتور خط انباشت/توزیع (A/D)
اندیکاتور A/D که در قالب یک خط ترسیم میشود، در دسته شاخصهای نوساننما یا اسیلاتور جای میگیرد. این اندیکاتور رابطه میان حجم معاملات با تغییرات قیمتی را اندازهگیری میکند. اگر میان خط A/D و قیمتها واگرایی پدیدار شود، میتواند نشانهای دال بر معکوسشدن روند قیمتی باشد.
۱۷. اندیکاتور نوساننمای آرون (AO)
این اندیکاتور بهعنوان یک نوساننما یا اسیلاتور، شتاب و جهت یک روند را نسبت به سطوح قیمتی اندازهگیری میکند. وقتی که قیمتها در حال افزایشاند، شاخص AO نیز صعودی است و با افت قیمتها نیز نزولی میشود.
۱۸. اندیکاتور بازه حقیقی میانگین (ATR)
از دیگر اندیکاتورهای مهم فارکس، اندیکاتور ATR است که در میان فعالان بازارهای مالی با عناوین دیگری همچون اندیکاتور حد سود و ضرر نیز شناخته میشود. این اندیکاتور نوسانات بازار را اندازهگیری میکند و نشان میدهد که قیمت یک دارایی در طول یک بازه زمانی مشخص، بهطور میانگین چقدر تغییر میکند.
در یادگیری و آموزش اندیکاتور ATR از این نکته غافل نشوید که با افزایش دامنه تغییرات قیمت یک دارایی، مقدار این اندیکاتور بیشتر و در حالت عکس کمتر میشود.
۱۹. اندیکاتور الیگیتور (Alligator)
اندیکاتور الیگیتور که با الهام از اسم تمساح نامگذاری شده، یکی دیگر از اندیکاتورهای تکنیکال است که در دسته شاخصهای دنبالکننده روند جای میگیرد. فرض اولیه ابداعگر این اندیکاتور این بوده که بازارها تنها در ۱۵ تا ۳۰ درصد از دورههای زمانی بر مدار روندها حرکت میکنند و در باقی ایام تنها در حال طی حرکت مواجگونه و پیشبینیناپذیرند. بهگفته مبدع این اندیکاتور، معاملهگران حقیقی و حقوقی تمایل دارند در مواقعی دست به برداشت سود خود از بازار بزنند که قیمتها سوار بر روندها هستند.
اندیکاتور الیگیتور از سه خط تشکیل شده که از جنس میانگین متحرکاند و به زبان تمثیلی فک، دندانها و لبهای یک تمساح را تشکیل میدهند. وقتی این سه خط در حالت همپوشانی قرار دارند، بهاصطلاح میگویند که تمساح به خواب فرو رفته و نمیتوان روندی را در بازار پیدا کرد.
۲۰. اندیکاتور شاخص جریان نقدینگی (MFI)
از دیگر اندیکاتورهای مهم فارکس میتوان به اندیکاتور MFI اشاره کرد. این اندیکاتور از جنس نوساننما یا اسیلاتور است و از دادههای مربوط به حجم معاملات و قیمتها برای شناسایی نواحی اشباع خرید یا اشباع فروش در یک نماد معاملاتی استفاده میکند. علاوهبراین، با استفاده از این شاخص میتوان واگراییها و احتمال تغییر روند قیمتی را در نمودار مشخص کرد.
اندیکاتور MFI برخلاف دیگر اسیلاتورها مانند شاخص قدرت نسبی، علاوهبر قیمت، حجم را نیز در محاسبات میگنجاند. به همین دلیل، برخی از آن با عنوان شاخص RSI حجمی یاد میکنند.

جمعبندی
از میان انبوه اندیکاتورها انتخاب بهترین شاخص اندکی دشوار است. هر معاملهگر باید بسته به سبک و استراتژی ویژه خود دست به انتخاب یک یا چند اندیکاتور تکنیکال بزند. برای مثال، اندیکاتورهای RSI و مکدی از جمله بهترین اندیکاتورها برای معاملهگران روزانه هستند. این اندیکاتورها بهخوبی نواحی اشباع خرید و فروش را برای معاملهگر نمایان میکنند و میتوانند بر اساس پیشینه قیمتی، سرنخهایی در مورد روندهای آتی در اختیار او بگذارند.
پرسشهای پرتکرار
در این قسمت به سوالاتی که ممکن است برای شما ایجاد شود، پاسخ میدهیم.
۱. بهترین اندیکاتور برای فیوچرز کدام است؟
در بازار فارکس، بهترین اندیکاتورها برای معاملاتی آتی یا فیوچرز، اندیکاتورهای RSI، مکدی و باند بولینگر هستند. بااینحال، هر معاملهگر بسته به استراتژی معاملاتی خود میتواند از اندیکاتورهای دیگری برای پیشبینی تغییرات قیمتی و شناسایی جهت روندهای استفاده کند.
۲. بهترین اندیکاتور تریدینگ ویو کدام است؟
دهها اندیکاتور تکنیکال در پلتفرم تریدینگ ویو در اختیار معاملهگران قرار دارد و هر یک دارای مزایای ویژه خود هستند. بااینحال، اندیکاتورهای میانگین متحرک، ایچیموکو و فیبوناچی اصلاحی از محبوبیت بیشتری میان کاربران تریدینگ ویو برخوردارند.
۳. بهترین اندیکاتور شناسایی سقف و کف کدام است؟
بسیاری از اندیکاتورهای محبوب از جمله میانگینهای متحرک، شاخص قدرت نسبی، باند بولینگر، مکدی و نوساننمای استوکاستیک میتوانند راهگشای معاملهگران در تشخیص سقف و کف قیمت داراییها باشند. بااینحال، بیشتر معاملهگران بر این باورند که اندیکاتور باند بولینگر بیش از دیگر شاخصها قادر است محدودههای سقف و کف قیمتی را در یک نماد معاملاتی خاص نمایان کند.
۴. بیشترین استفاده اندیکاتور در بازار بورس تهران به کدام گروه از معاملهگران تعلق دارد؟
معاملهگران نوسانی یا سوئینگ بیش از دیگر همتایان خود از اندیکاتورهای تکنیکال استفاده میکنند. در بازار سهام ایران نیز معاملهگران بیشتر از اندیکاتورهایی همچون میانگینهای متحرک و RSI برای شناسایی موقعیتهای سودآور بهره میبرند.
۵. ساعت اندیکاتور چیست؟
ساعت اندیکاتور وسیلهای فیزیکی و برای اندازهگیریهای خاص در حوزه مکانیک است و ارتباطی با اندیکاتورهای تکنیکال ندارد.
۶. چگونه اندیکاتور لگاریتمی متاتریدر ۴ را نصب کنیم؟
برای نمایش نمودارها در مقیاس لگاریتمی در پلتفرم متاتریدر ۴ یا ۵ کافی است نام «LogScale» را در اینترنت جستوجو کنید. در ادامه فایلی در قالب exe مییابید که کافی است که آن را دانلود و در نرمافزار متاتریدر در مسیر MQL5\Experts\Advisors نصب کنید.
۷. ساخت اندیکاتور در تریدینگ ویو چگونه است؟
ایجاد اندیکاتوری خاص با تنظیمات شخصی در پلتفرم تریدینگ ویو مستلزم آشنایی و کار با زبانهای برنامهنویسی و کدزنی است که از عهده معاملهگران عادی ساخته نیست.
۸. منظور از اندیکاتور زمانی چیست؟
در حوزه تحلیل تکنیکال، چیزی به اسم اندیکاتور زمانی نداریم. اما تحلیل زمانی روشی مرسوم در بازارهای مالی است که در آن سعی میشود از تحلیل الگوهای رفتاری قیمتها در بازههای زمانی گوناگون برای کشف رخدادها و روندهای آتی استفاده شود.
۹. چگونه سطوح حمایت و مقاومت را در اندیکاتور مکدی پیدا کنیم؟
برای شناسایی سطوح حمایت و مقاومت در اندیکاتور مکدی، میتوان در زمان تلاقی خط مکدی با خط صفر، کندل مربوطه را بیابیم. طول آن کندل میتواند سرنخی برای شناسایی محدودههای حمایت و مقاومت در اختیار ما بگذارد.