اتریوم پس از بیت کوین، محبوبترین ارز دیجیتال در بازارهای مالی است. در حقیقت اتریوم یک پلتفرم غیرمتمرکز، متن باز و رمزنگاری شده برپایهی بلاک چین است که علاوهبر انتقال پول دیجیتال در آن، امکان اجرای قراردادهای هوشمند نیز وجود دارد. قرارداد هوشمند (smart contract) به یک پلتفرم گفته میشود که در آن قراردادهای دیجیتالی در صورت برقراری قوانین و شرایط آنها، بدون شخص ثالث و به طور خودکار در بستر بلاک چین اجرا میشوند.
در خصوص خالق اتریوم نیز باید بدانید که مخترع این ارز دیجیتال یک جوان روسی 19 ساله به نام ویتالیک بوترین (Vitalik Buterin) است که آن را در تاریخ 30 جولای 2015 روانهی بازار کرد. در ادامه با دیگر ویژگیهای اتریوم آشنا میشوید:
- واحد پول اتریوم اتر (Ether) نام دارد.
- اتریوم با نماد (ETH) شناخته میشود.
- اتریوم یک ارز دیجیتال متن باز است و امنیت بالایی دارد. با این حال، عملکرد آن به جابهجایی ارزها و مبادلات محدود نمیشود. بلکه اتریوم به عنوان یک پلتفرم غیرمتمرکز برای اجرای بدون واسطهی قراردادها و برنامهها طراحی شده است.
- این ارز یکی از سریعترین ارزهای دیجیتال است و 25 تراکنش در هر ثانیه انجام میدهد.
- اتریوم هیچ مرکز کنترلکنندهی واحدی ندارد و یک سیستم خودمختار است.

فرق اتریوم و اتریوم کلاسیک چیست؟
هر دوی این ارزها بر بستر فناوری بلاک چین عمل میکنند و برای انتقال پول، سیستم پرداخت، معاملات، اجرای قرارداد هوشمند و دیگر امور مالی غیرمتمرکز استفاده میشوند. با این حال، آنها در ویژگیهایی مانند محدودیت در عرضه، قیمت و الگوریتم اجماع متفاوت هستند. ناگفته نماند که اتریوم با نماد (ETH) شناخته میشود؛ ولی نماد اتریوم کلاسیک (ETC) است. در زیر سه مورد از مهمترین فرق اتریوم با اتریوم کلاسیک را معرفی میکنیم.
- محدودیت در مینت کردن (Minting limit): طبق سیاست پولی اتریوم، هیچ محدودیتی برای عرضهی آن وجود ندارد؛ در نتیجه میتواند به طور نامحدود افزایش یابد. با این حال، توسعه دهندگان برنامهریزی کردهاند که عرضهی این ارز تنها 4.5 درصد در هر سال افزایش یابد. از سوی دیگر، در سیاست پولی اتریوم کلاسیک، عرضهی توکنها ثابت و دارای محدودیت است. این کار برای اطمینان از قیمت منصفانه صورت میگیرد و تنها 230 میلیون توکن اتریوم کلاسیک وجود دارد.
- ارزش در بازار (Market value): ارزش و قیمت اتریوم بسیار بیشتر از اتریوم کلاسیک است و آن را تبدیل به دومین ارز دیجیتال محبوب در جهان میکند. (قیمت امروز اتریوم به 1646.82 دلار میرسد ولی قیمت اتریوم کلاسیک فقط 15.87 دلار است.)
- الگوریتم اجماع (Consensus Protocol): اتریوم کلاسیک بر اساس مکانیسم امنیتی اجماع اثبات کار اجرا میشود ولی اتریوم در سال 2022 عملکرد خود را به الگوریتم اجماع اثبات سهام تغییر داد. (تغییر از PoW به PoS)

اتریوم چه کاربردی دارد؟
اتریوم امکانات مختلفی را ارائه میدهد و طیف وسیعی از برنامهها را تامین میکند. در ادامه به معرفی آنها میپردازیم:
انتقال پولهای دیجیتالی و سیستم پرداخت: شما میتوانید اتریوم را در یک کیف پول رمزنگاری شده ارسال یا دریافت کنید. سپس از آن برای خرید کالا و پرداخت خدمات استفاده نمایید.
اجرای قراردادهای هوشمند: شما میتوانید قراردادهای هوشمند خود را در پلتفرم اتریوم بدون واسطه و به صورت کاملا خودکار اجرا کنید.
پیادهسازی برنامههای غیرمتمرکز: در این پلتفرم امکان اجرای برنامههای dApps یا غیرمتمرکز (Decentralized Application) وجود دارد. این برنامهها تحت کنترل هیچ نهاد یا واسطهای نیستند و به صورت مستقل اجرا میشوند. در واقع اتریوم به برنامههای دیجیتالی این امکان را میدهد تا کاربران بتوانند در آن فعالیتهای مختلفی را انجام دهند. از رایجترین فعالیتها میتوانیم به بازی، تبلیغات، سرمایهگذاری، ارسال یا دریافت پول، پیگیری سبدهای سرمایهگذاری، دنبال کردن رسانههای اجتماعی و مواردی از این قبیل اشاره کنیم.
افزون بر موارد گفته شده، خوب است بدانید که اتریوم در ارائهی توکنهای غیرقابل تعویض و انجام امورهای مالی غیرمتمرکز و بدون واسطه نیز کاربرد دارد.
تفاوت اتریوم و بیت کوین در چه مواردی است؟
یکی از اولین تفاوتهای این دور ارز به تاریخ عرضهی آنها به بازار برمیگردد. در حقیقت بیت کوین نسبت به اتریوم در مدت طولانیتری تاسیس شده است. راهاندازی بیت کوین در ماههای ابتدایی سال 2009 و اتریوم در جولای 2015 صورت گرفت. افزون بر این موارد، باید بدانید که مهمترین هدف استفاده از بیت کوین به عنوان یک ارز قابل مبادله و روش پرداخت است که ارزش ذخیرهسازی بیشتری دارد. سایر عملکردها به عنوان یک مزیت جانبی عمل میکنند. در صورتی که این اهداف برای اتریوم اهداف اصلی شناخته نمیشوند؛ چرا که اتریوم به گونهای طراحی شده است که یک پلتفرم غنی از برنامهها و قراردادهای هوشمند باشد.

یکی دیگر از تفاوتهای اساسی بین بیت کوین و اتریوم به میزان عرضهی آنها مربوط میشود. بیت کوین در میزان عرضه محدودیت دارد و بر اساس طراحی مخترع آن، ساتوشی ناکاموتو، توانایی تولید 21 میلیون سکه را دارد. (این کار به حفظ ارزش آن کمک میکند.) در صورتی که اتریوم محدودیتی بر مقدار کل خود ندارد و فقط عرضهی سالانهی آن دارای محدودیت است. در زیر لیست تفاوتهای اتریوم و بیت کوین را مشاهده میکنید:
- بیت کوین در درجهی اول به عنوان یک ارز دیجیتالی شناخته میشود؛ ولی اتریوم به عنوان یک پلتفرم غیرمتمرکز برای انتقال ارزها و دیگر امور مالی بدون واسطه طراحی شده است.
- سرعت تراکنش در اتریوم بسیار سریعتر از بیت کوین است. (این سرعت در اتریوم به 30 تراکنش در ثانیه و در بیت کوین به 7 تراکنش در ثانیه میرسد.)
- اتریوم یک بلاک چین تورینگ کامل (Turing Complete) است ولی بیت کوین کامل نیست. (در حقیقت فقط زبان اسکریپت نویسی بیت کوین تورینگ کامل است.)
- بلاک چین بیت کوین ظرفیت محدودی دارد اما بلاک چین اتریوم با نوشتن برنامههای کامپیوتری مناسب میتواند تقریبا هر کاری را انجام دهد.
- این دو ارز در موارد استفاده نیز با یکدیگر تفاوت دارند. به عنوان مثال بیت کوین برای پرداخت کالاها و خدمات استفاده میشود؛ در حالی که اتریوم به عنوان یک پلتفرم غیرمتمرکز برای برنامههای در حال اجرا و همچنین پرداخت قراردادهای هوشمند کاربرد دارد.
- بیت کوین از الگوریتم هش کش (hashcash) استفاده میکند؛ ولی عملکرد اتریوم بر اساس الگوریتم هش (Ethash) است.
- زمان ایجاد بلاک در شبکه اتریوم بسیار سریعتر از بیت کوین است؛ به طوری که در بیت کوین 10 دقیقه زمان میبرد ولی در اتریوم فقط 12 تا 14 ثانیه طول میکشد.
- بیت کوین دیگر نمیتواند با استفاده از CPU استخراج شود؛ اما امکان استخراج اتریوم با CPU وجود دارد.
- سایز بلاک و میزان مقیاس پذیری در شبکه اتریوم بهتر از بیت کوین است.
آشنایی کامل با فناوری و معماری اتریوم (Ethereum)
همانطور که بخشهای قبل نیز گفتیم، در حالی که بیشتر افراد ETH را فقط یک ارز دیجیتال میدانند؛ اما این نشاندهنده کاربرد واقعی آن نیست. به عنوان مثال اگر مجبور به ارسال اتریوم به کاربر دیگری باشید یا بخواهید از یک برنامه کاربردی در شبکه اتریوم استفاده کنید؛ باید هزینه اندکی برای آن بپردازید. این هزینه به عنوان انگیزهای برای ماینرها برای پردازش اقدامات شما در شبکه عمل میکند. در حقیقت استخراجکنندگان در اتریوم، تراکنشهای موجود در بلاک چین را تایید و شبکه را ایمن میکنند. در نهایت به خاطر تلاشهایشان، با توکنهای اتریوم تازه ساخته شده پاداش میگیرند. با این حال باید بدانید که پس از مرج اتریوم، یعنی بهروزسانی شبکه آن از الگوریتم اثبات کار به اثبات سهام، سبب شد دیگر امکان استخراج از طریق ماینرهای سختافزاری وجود نداشته باشد. همچنین این ارز پس از این بهروزرسانی که در سال 2022 انجام شد، اتریوم 2 نام گرفت.
در ادامه باید بدانید که برای استفاده از بلاک چین اتریوم باید هزینهای را پرداخت کنید که با واحد گس (gas) اندازهگیری میشود. در حقیقت گس به هزینهای در اتریوم اشاره دارد که برای انجام هر فعالیتی در بلاک چین لازم است و به عنوان یک واحد محاسباتی برای اجرای عملیات مذکور عمل میکند.
آینده اتریوم چگونه خواهد بود؟
آینده اتریوم بر بهبود سرعت و تجربه کاربری، افزایش امنیت شبکه و مقیاس پذیری تمرکز دارد. بر اساس تجزیه و تحلیل در قیمت اتریوم نیز احتمال داده میشود که این ارز محبوب از سالهای 2024 تا 2030 افزایش نرخ داشته باشد و حداکثر به 12,200 دلار و حداقل 7,400 برسد. با این حال، سرمایهگذاران باید توجه داشته باشند که همواره نوسانات قیمت در بازار و وجود ریسکهای فراوان امری طبیعی است و لازمهی پیروزی در آن داشتن عملکرد و رویکردی سنجیده خواهد بود.
سوالات متداول درباره اتریوم (Ethereum)
در این بخش به سوالاتی که ممکن است برای شما ایجاد شود، پاسخ میدهیم.
واحد پول اتریوم چیست؟
واحد پول اتریوم با نام اتر (Ether) شناخته میشود.
خالق اتریوم چه کسی است؟
خالق اتریوم یک نابغهی روسی به نام ویتالیک بوترین است.
بیشترین قیمت اتریوم تا امروز چقدر بوده است؟
اتریوم در 16 نوامبر 2021 به بالاترین قیمت خود یعنی 4892 دلار رسید.
کاربردهای اتریوم چیست؟
اتریوم علاوهبر انتقال و جابهجایی ارزها، یک پلتفرم دیجیتالی است که در اجرای قراردادهای هوشمند و برنامههای غیرمتمرکز به صورت بدون واسطه کاربرد دارد.
برای خرید اتریوم چه باید کرد؟
برای خرید اتریوم در ابتدا باید یک کیف پول مناسب انتخاب کنید و سپس مقدار ارز مورد نظر خود را از صرافیهای دیجیتال خریداری کنید.
برای سرمایهگذاری اتریوم بهتر است یا بیت کوین؟
هر کدام از این ارزها مزایا و معایب مخصوص به خود را دارند. با این حال، هر دوی آنها گزینهی مناسبی برای سرمایهگذاری هستند؛ چرا که در آینده احتمال داده میشود عملکرد رو به رشدی داشته باشند. بنابراین بهتر است معاملهگران و سرمایهگذاران هر دوی آنها را در سبد خود جای دهند.
ارز دیجیتال اتریوم چه نمادی دارد؟ این ارز با نماد (ETH) به کاربرده میشود.
کارمزد اتریوم چقدر است؟
میانگین کارمزد تراکنش اتریوم معمولا 0.8396 است.
چگونه اتریوم را به ریال تبدیل کنیم؟
برای این کار باید از صرافیهای ارز دیجیتال استفاده کنید.
مرج اتریوم چیست؟
مرج یا ادغام اتریوم در سال 2022 صورت گرفت و به معنای انتقال شبکه از الگوریتم اجماع اثبات کار (PoW) به اثبات سهام (PoS) است.